MC i allmänhet - Touring och resor i synnerhet

Campingkök

Två campingkök uppställda på ett bord inomhus.
Lillen "som vanligt" eller vindtåliga större Trangian med gas eller sprit?

Att kunna koka kaffe och laga varm mat när man är ute på vägen är inte bara trevligt och billigare än alternativen. Det kan även vara en säkerhetsfaktor att slippa söka öppna matställen, inte minst om man har otur med vädret. Kall, hungrig, stressad och irriterad är du en synnerligen olämplig motorcyklist. Du kan förvisso stanna till och göra upp en eld, men hur många av oss är så kloka och förståndiga? Det är i detta läge ett campingkök kan vara ovärderligt bra att ha med sig i packningen.

Allmänt

Kök finns i otaliga varianter och storlekar. Består av ett antal delar som kan köpas som ett komplett set eller i lösa delar. Valet av bränsle och brännare är naturligtvis högst elementärt. Vidare behövs ett lämpligt kokkärl med handtag och en hållare av något slag så denna kan stå ovanför lågan samt någon form av bestick. Övriga finesser är sällan nödvändiga. Någon form av vindskydd kan däremot vara bra om du ska till blåsiga trakter där det kan vara svårt att hitta lä. Möjligheten att reglera effekten på brännaren och någon form av inbyggd tändare är även praktiskt.

Spritbrännare

Billigast. Oftast en tekniskt enkel liten brännare med obefintliga eller begränsade möjligheter att reglera effekten/värmen, som även annars kan vara lite instabil och oberäknelig. Rekommenderas inte för gourmetkocken - koka och bränna järnet funkar OK. Bör ha en kraftig och pålitlig flaska för spriten när den åker i packningen då ett läckage kan förstöra annat innehåll i packväskan. Har personligen eldat mest med ren metanol då T-röd sotar och skitar ner kärlen mycket. Metanol vill man absolut inte få i maten - duktigt giftigt! Vet att vissa även brukar blanda T-röd med lite metanol eller vatten för att minska dessa sotningsproblem. Hur väl det fungerar?

Gasbrännare

Personlig favorit. Mycket effekt som vanligtvis kan regleras steglöst via en vridbar liten ratt/ventil och betydligt snabbare koktider än sprit. Vissa modeller har en även en sk. piezotändare, en inbyggd gnistalstrare så man inte behöver använda t.ex. tändstickor för att tända. Drivs vanligtvis av någon butan/propan blandning som köpas i behållare som finns i olika storlekar och kan hittas på t.ex. friluftsbutiker, mackar och ibland på campingplatser. Dessa upplever jag smidigare att ha i packningen än flytande sprit som kan dränka packningen och dessutom förstöra maten. Notera att det finns minst två olika fattningar/anslutningar för dessa gasbehållare och brännare. Typen med gängfattning är vanligast i Norden, men kan vara svår att få tag på i vissa fjärran länder. Gas lär f.ö. inte vara bra och pålitligt för vinterbruk och minusgrader.

Övriga brännare

Har ingen större personlig erfarenhet, men har haft lust att prova någon som kan bränna bensin. Det har man ju alltid med sig i tanken, vilket låter väldigt praktiskt. Tror att vissa s.k. "multibrännare" även kan klara av detta. Fotogen, ris, stickor och löv är exempel på andra bränslealternativ som jag av olika anledningar inte finner intressant för mina behov i MC-sammanhang.

Mina kök

Det lilla gasköket till vänster på bilden överst är det jag använt mest och då för matlagning till en person. Har en gryta på ca 1 liter med lock/stekpanna som är stämplad Primus. Inne i den ryms en  "mellanstor" gasbehållare och brännaren vid transport. Den senare är av typen som skruvas direkt på gasbehållaren och har en inbyggd piezotändare för snabb och enkel tändning. Vet ej modell, men är från tillverkaren Primus och har fungerat klanderfritt sedan 1995. Är lite hög/vinglig uppställd men fungerar bra om man tar det lite varligt och ställer upp det ordentligt.

Har även den svenska klassikern, det gamla Trangiaköket till höger på bilden högst upp på denna sida. Kan köras på sprit med den medföljande lilla mässingsfärgade brännaren på bilden. Har däremot köpt till Trangias passande gasbrännare, så sprit blir nog aldrig aktuellt om jag inte får för mig att börja kocka på vintern eller resa till fjärran länder där gas kanske inte finns att köpa. Den modell jag har är lite större, så denna åker med för matlagning till två, möjligen tre personer. Komplett innehåller den två kastruller, en stekpanna och en kaffepanna. Köket tar således lite mer plats i packningen och är lite mer delar och pyssel att sätta upp det m.m. Står däremot stadigt och fungerar utmärkt och effektivt även om det blåser lite hårdare. Gasbrännaren jag har saknar f.ö. piezotändare, men kanske finns på modeller som inte är från Hedenhös tidevarv?


© Ola Rova, 2016
kung_diamant@hotmail.com