MC i allmänhet - Touring och resor i synnerhet

Liggunderlag

Fyra olika liggunderlag på ett vitt golv.
Fyra möjliga till vilan...

För att sova ute i det fria eller tält är nog liggunderlaget det i särklass viktigaste. Vad som fungerar bra är högst personligt, inte minst beroende på hur köldtålig du är. Du får i alla fall ha vilken sovsäck du vill, blir det kallt underifrån så blir det kallt. Att det isolerar tillräckligt bra från markkyla är alltså A och O. På senare tid har många tillverkare börjat ange ett s.k. R-värde för detta ändamål. Hur pålitliga dessa är? Bör ju kunna ge en fingervisning i alla fall. För användning vår-sommar-höst i Sverige tycks t.ex. ett R-värde på ca. 3,5-4 ofta nämnas, bara sommarbruk lägre och för vinter högre.

Komforten är naturligtvis även viktig. Ligger du lite illa kanske du har ont i ryggen eller nackspärr på morgonen, om du nu inte blivit helt sömnlös. På MC är underlagets vikt sällan något problem, men formatet är ofta av intresse: Var och hur kan det åka i packningen?

Sen är det där högst personliga - vilken typ av sömntuta är du? Den "ultimata tältaren" fryser aldrig och sover lugnt och stilla på ett smalt och hårt underlag på rygg hela natten. Andra snurrar och vrider sig eller sover på sidan. För den senare kategorin tillkommer två aspekter: Är ett standardbrett underlag på 50 cm för smalt? Trycker höften eller axlarna igenom underlaget så det blir kallt eller obekvämt?

Skumplast/cellplast

Liggunderlaget Liggunderlag som kan hittas på ÖoB, den lokala macken m.m. Isolerar bra i förhållande till sin tjocklek, billigt, lätt, behöver inte pumpas, tömmas och får aldrig punktering! Tar upp ganska mycket packvolym och är hårt att sova på om man inte har mossa, ris eller eller något annat mjukt under. Har personligen nästan alltid en bit med mig som sittunderlag. Då jag är en "sidosovare" skickar jag vid behov in denna under höften, ryggslutet och liggunderlaget om det blir kallt på natten.

Självuppblåstbart liggunderlag

Har någon isolerande fyllning liknande skumgummi som suger in lite luft i ett tätt hölje när underlaget inte är komprimerad och luftventilen är öppen. Blir framför allt mjukare att ligga på och formar sig lite efter kroppen jämför med ett traditionellt i skumplast.

Har själv någon av de första modellerna från Thermarest som är ca 3,5-4 cm tjock och 50 cm bred. Bra att sova på och isolera men lite stor/svårpackad med mina väsklösningar. Tål inte att vikas på längden och fick fort smeknamet ThermaGlid p.g.a. den otroligt glatta undersidan. Lutade golvet i tälten en bråkdels grad for det omkring som en Bambi på hal is. Är nu åtgärdad med LiquiSole för glidproblemen och alla punkteringar efter mina vikningsförsök - manualen kunde ju kanske ha fel ;-) Casco LiquiSole är en silikonliknande variant av "flytande gummi" på tub som tyvärr inte längre finns att köpa. Har däremot ersatts med en ny produkt som heter RubberFix. Hur väl den fungerar får framtiden utvisa?

Blev fort en ny av fabrikat Metzeler Thermo som även tål att vikas på längden. 50cm bred men bara 2-2,5 cm tjock. Ganska liten i sin packpåse och fungerar OK för sommarbruk i kombination med en bit sitt-/liggunderlag i skumplast. Har även en ventil av metall som känns riktigt robust. Är det liggunderlag jag använt i särklass mest då den tar ganska liten plats i packningen och inte behöver pumpas. Har hanterat den ganska varsamt och har aldrig drabbats av punktering eller andra problem. Är den lila på bilden högst upp på denna sida.

Isolerad luftmadrass

Är i praktiken en luftmadrass med lite isolerade dun eller någon form av fibrer i sig. Måste således fyllas med en hel del luft och kan därför vara betydligt tjockare och mjukare utan att packvolymen blir så stor.

Har en Exped Synmat Pump DLX med syntetfibrer i min lilla samling. Fanns även i en dun-variant som gick under beteckningen Downmat. Då jag är lite skeptisk till fuktkänsligt och dyrt dun för annat än vinterbruk fick det bli syntetvarianten. Denna DLX-modell är i alla fall lite bredare vilket är trevligt för en "sidosovare" som dessutom brukar vända på sig då och då under natten. Är 7 cm tjock, riktigt skön att ligga på och isolerar för mina behov bra från markkyla vid barmark och lufttemperaturer från ca 0°C. Har även en inbyggd pump som det tyvärr var ganska tidsödande och oskönt för handlederna att fylla hela madrassen med. Dock bra för mindre justeringar av lufttrycket och som backup för sopsäcken. Brukar alltså fylla en kraftig sopsäck med luft, klämma runt en av luftventilerna och pressa in den. Två säckar brukar räcka. Den medföljande packpåsen är för övrigt irriterande liten, brukar ofta använda någon annan. Har hanterat madrassen varsamt och har klarat mig från punkteringar och andra tekniska problem. Är den stora, orangea på bilden högst upp på denna sida.

Luftmadrass

Har provat oisolerad luftmadrass av lättviktstyp. Liten, lätt i packningen och rätt skön att ligga på. Däremot värdelöst och iskallt i de flesta situationerna här uppe i Norden. Isolationsförmåga och R-värde = 0 ?

Slutsatser och övriga tips

Liggunderlag med luft är bekväma att ligga på och kan vara riktigt små och behändiga att transportera. Den största nackdelen är att de får punktering, förr eller senare och kanske mitt i natten. Måste även pumpas och tömmas vilket kan vara en hel del pyssel, i synnerhet om du ska göra det dag efter dag.

Har även noterat att vissa drabbats av problem med mögel. Misstänker att det ibland kan bero på att folk blåser upp dem mycket med munnen? Undviker jag personligen så mycket som möjligt - Bara en mun eller två för den sista finjusteringen på mina självuppblåsbara. Du blåser ju fukt och bakterier rakt in i isoleringen så möglet kan jubla! De självuppblåsbara förvarar jag vidare uppblåsta, med öppen ventil när jag är hemma. Under vintervilan även där det är lite mörkt, fritt från solljus och UV-strålning för att minimera uttorkning av materialen.

 


© Ola Rova, 2016
kung_diamant@hotmail.com