MC i allmänhet - Touring och resor i synnerhet

MC-Skor

Fyra par MC-skor står sida vid sida.
Fyra don till fötterna.

Att hitta rätt skor kan vara lite vanskligt. Man vill naturligtvis ha så bra skydd för fötterna som möjligt, men får samtidigt inte bli för hårda eller opraktiska för vardagsbruket eller resan. De bör även vara lämpliga i kombination med den byxa du tänker använda. Ryms t.ex. skon under eller möjligen över byxan? Är skaftet för lågt i förhållande till byxbenet och dess eventuella funktionsmembran?

MC-skor finns i många modeller, som även kallas lite vad som helst av olika försäljare och tillverkare. Nedan några olika grundtyper av skor jag finner intressanta.

Landsvägsstövel

Ofta ganska mjuka och sköna att ha på fötterna och med ett ganska lågt tåparti för smidig hantering av växelpedalen. I min värld en sko för den som främst håller sig på hyfsade vägar, har gummiklädda fotpinnar och inte kör stående annat än i undantagsfall. Primärt brukar sulan inte vara särskilt tjock eller kraftig och saknar ofta klack.

Klassisk stövel / boots

Oftast en robust sko av skinn med grovt mönstrad sula och tydlig klack. Har vanligtvis en kraftig läderrem som kan spännas över vristen. Kan ibland ha t.ex. dragkedja för lite smidigare av- och påtagning. En personlig favoritmodell av skor som kan fungera hyfsat till det mesta. Är primärt enkla och snabba att sätta på sig vid t.ex. vardagsbruk. En liten varning för paret nästlängst till höger på bilden ovan: Tror modellen heter Walker - "Skinn" som sprack efter ett par veckor, sulan lossnade efter ett par säsonger och varm/kvav som en gummistövel. Vattentät har den däremot varit...

Kängor

Har ofta snörstängning och påminner om en vandringskänga. En mångsidig sko som jag nästan alltid använder på lite längre turer där jag vill kunna gå bra, vurp- och tippriskerna är förhållandevis små och man mest kör sittande. Har en modell utan funktionsmembran med lågt skaft som även fungerar OK som "toffel" vid t.ex. camping - Ett extra par skor packas således inte alltid med på turer som bara är några nätter. Var inför köpet skeptisk till snören p.g.a. risken att knuten går upp och man fastnar i hojen på olämpligt vis. Har dock fungerat klanderfritt: Bra kvalitet på snören och har även en tillräckligt lång byxa med dragkedja som dras åt tight över skon och då även skyddar knuten. Är andra paret skor från vänster på bilden ovan, ett par Altberg Hogg Lite som varit med sedan 2004. En för mina behov och fötter utmärkt och skön sko.

Cross- / Endurostövel

Höga, rejält styva skor med en hel del hårda plastmaterial som kan ge riktigt bra skydd mot slag från stenar, klämskador, vridningar m.m. Erbjuder även stöd för den som kör mycket stående. Vanligtvis dåliga att gå i och påminner ofta mer om en slalompjäxa än ”vanliga skor”. För den som vill ha bästa möjliga skydd.

Offroadstövel / Adventure boots

Ser ofta ut som en cross-/endurostövel men lite lägre skyddsnivå då de är mjukare och smidigare i allmänhet. Man tycks ofta kunna gå hyfsat med dem och verkar ha en sula m.m. som är anpassad för stående körning och fotpinnar av metall/offroadtyp. Ingen personlig erfarenhet, men har ibland önskat att jag hade ett par...

Funktionsmembran eller inte?

I skor är Gore-Tex och liknande vattentäta "andasmembran" ganska vanliga och populära. Personligen är jag lite kluven till detta ofta dyra och punkteringskänsliga materials lämplighet i detta sammanhang. Är ofta trevligt vid blöta grus- och  skogsvägar, vattenhämtning och mindre promenader vid myrar och stränder e.t.c. Med membran blir skon däremot lite varmare och ventilerar fötterna sämre. Vissa fungerar bra för våra nordiska förhållanden och andra är på tok för täta. Kan naturligtvis även vara andra faktorer än bara membranet som spelar in.

En välsmord skinnsko av kvalitetsläder kan vara nästintill vattentät även utan membran. Man kan alltså få en svalare och luftigare sko som fötterna trivs lite bättre i. Uppskattas framför allt vid resor där man nästan all sin vakna tid har skorna på sig, går en del m.m. Brukar då ha med ett par fodrade strumpor med ett vattentätt funktionsmembran för långvarigt blöta och kallare förhållanden. Är mycket sällan jag behövt använda dessa.


© Ola Rova, 2016
kung_diamant@hotmail.com