MC i allmänhet - Touring och resor i synnerhet

Tält

Tre olika kupoltält på camping vid MC-touring. Hilleberg Unna och Exped Auriga närmast i bild.
Tre olika kupoltält i tjänst. Hilleberg Unna och två Exped Auriga närmast i bild.

I praktiken finns två grundfilosofier vid köp av tält: budgettält eller ett kvalitetstält av känt fabrikat. Ska man bara använda tältet på campingplatser ett par svenska sommarnätter och är osäker på om det kommer att användas flitigt i framtiden känns budgettält som ett vettigt val. Använder man tältet mycket eller i hårt klimat bör ett kvalitetstält övervägas. Man får då ett tält som klarar busväder och kan sova lugnare på natten.

Kvalitetstältet är naturligtvis dyrare i inköp, men i slutändan kan det mycket väl visa sig bli billigare också, per natt räknat. Dessa kan man ofta få tag i reservdelar till och lämna in för service eller utbyte av utslitna komponenter, t.ex golv och dragkedjor.

Tältkonstruktioner

Tunneltält

Har en eller fler bågar som ligger parallellt och bildar ett rörformat tält. Denna konstruktion ger en god vindtålighet och är relativt lätta att resa ensam även om det blåser. Fjälltältets fader.

Kupoltält

Har två eller fler bågar som ligger i kors och bildar en iglooform. Denna konstruktions främsta fördel är att de ofta är självstagande. Behövs inte några pinnar i marken för att tältet ska stå vilket är en fördel på hård mark. Tältet kan även flyttas upprest till annan plats vilket är praktiskt. Behöver vanligtvis även en rätt liten markyta.

Längsgående båge

Förekommer nästan bara i enmanstält och har då en båge som går i längsled. Konstruktionen är inte helt optimal vad det gäller vindtålighet och tämligen ovanlig.

Ryggåstält

Klassikern. Ser ut som ett hus med en vertikal stolpe i vardera kortsida. Ser inga fördelar med denna konstruktion, bortsett från nostalgivärdet.

Enstångskåta / Lavvu

Har en stång i mitten och har form som en kåta eller tipi. Ger en rejäl innervolym, ofta med ståhöjd inne i tältet. Finns med relativt tunga dukar, ofta någon blandning av bomull/polyester. Dessa är lämpligast för vinterbruk och öppen eld, då man vanligtvis får mindre problem med kondens och de tål mindre gnistor hyfsat bra.  Finns även varianter med lätta syntetdukar och mindre packvolym. De senare verkar generellt lämpligare och intressantare för MC-camping. Bl.a. har HelSport har en intressant modell.

Singelwall

Tält som saknar innertält. Yttertältet är istället av ett material som "andas", t.ex Gore-Tex. Packvolym och vikt blir liten, men vattentåligheten hos de som ligger i rimlig prisklass verkar inte vara helt övertygande. De dyrare används främst av alpinister och bergsklättrare.

Komponenter

Vävar

I särklass viktigast. Valet av väv till golv och yttertält är mest kritiskt och det är ofta här de stora prisskillnaderna mellan olika tält uppstår. Rivstyrka, vikt och vattentålighet är A och O. Livslängden på ett tält är ofta detsamma som för vävarna som även åldras och tar lite olika mycket skada av UV-strålar beroende på vävmaterialet och vad det behandlats med. Ska tältet stå uppställd flera dagar i sträck eller mycket i solen kan detta kanske vara en faktor att beakta. Golvet är det som vanligtvis brukar ge upp först, om tältet annars sköts väl. För våra nordiska förhållanden bör ytterduken även gå hela vägen ner till marken - ett absolut krav i min värld.

Bågar

I budgettält är glasfiber vanligt. Är de tillverkade av aluminium eller lättmetall kan man misstänka att det är lite högre kvalitet. Bågarnas längd ihopfällda bör ev. beaktas. Ryms de i packväskan? Duken kan oftast packas lite varstans men bågarna kan bli ett problem.

Bågkanaler

Att bågarna löper lätt i och ur är viktigt. Enerverande om de kärvar och fastnar hela tiden. På denna punkt har kupoltältet ofta en viss nackdel kontra tunneltältet då bågarna oftast ska korsas i mitten. Utanpåliggande kanaler kan vara en fördel vid uppslagning, men väsnas och fångar lite mer vind än invändiga om det blåser lite hårdare.

Markpinnar

Finns i ett flertal varianter för olika underlag. V-profil fungerar som regel bra i Norden där vi har fuktig och jordrik mark. I Sydeuropa är vassa och smala pinnar vanliga och hammare är ingen ovanlig syn på campingplatserna. Ibland fungerar inte V-pinnar överhuvudtaget. Finns även speciella pinnar för snö och sand.

Ventilation

Förundras alltid över personer som kan bedöma om ett tält har bra eller dålig ventilation under normala svenska förhållanden? Är ju en smärre vetenskap och beror på miljarder faktorer rörande förhållandena just där och då? Har t.ex. ingen erfarenhet av tält som inte fått kondens på ytterduken i någon situation. Om jag får syrebrist och huvudvärk under natten kanske jag hade varit beredd att uttala mig i kvalitetsfrågan. Tältet måste i alla fall ha ventilation, så långt är jag med i matchen. Kan jag andas obehindrat är den bra ;-) Ska man till riktigt varma trakter kan ett innertält i mesh, typ myggnät, vara ett alternativ för att få ett svalare tält.

Övrigt

Den "allmänna" kvalitetkänslan i sömmar, remmar, dragkedjor e.t.c.

Resa tältet

Tunneltält.
Lågt tunneltält - Ofta bra i hård vind.

Tar det lång tid att resa, möjligt ensam, i mörker, i hård vind? Det är smidigast om inner- och yttertält kan resas på en gång. Yttertältet först och sedan hänga upp innertältet är inte helt fel. Tält där man reser innertältet först och sedan spänner över ytterduken känns olämpligt i nordiskt, regnigt klimat. Det senare är vanligt bland amerikanska tält. Tunneltält är enklast att resa ensam i hård vind och har ofta god vindtålighet - Om det inte är onödigt högt och är korrekt uppslaget med stormlinor e.t.c.

 

Övrigt att tänka på

Packvolym och vikt

Vikten är sällan något stort problem på MC, men ju lättare desto bättre. Min personliga gräns skulle jag nog sätta vid ca 3 kg, men beror på vad man har för hoj m.m. Ryms det i de låsbara packväskorna är mer intressant: En klar fördel när man lämnar hojen obevakad på parkeringar.

Innerhöjd

Bör vara sitthöjd på minst ett ställe i tältet. Sätt dig ner och mät hur lång du är sittande. 90 cm - 110 cm är bruklig takhöjd för mindre tält.

Absider och ingångar

Förtält (absider) för utrustning och ev. matlagning ska vara tillräckligt stora. Två ingångar är naturligtvis en fördel om man är flera personer, men kan även vara det om vinden under natten råkat lägga sig åt fel håll eller man vill ha extra ventilation.

Färg

Är risken stor att tältet ofta kommer att stå i starkt solsken. Tält med  aluminiumfärgad duk lär reflektera soljuset bäst och vara svalast. Om det innebär någon avgörande skillnad i praktiken är kanske tveksamt? Alldeles outhärdligt hett eller bara outhärdligt?

Avslutningsvis

Svenska tältmarknaden

Går du ut på ett svenskt diskussionsforum eller talar med grannen så är sannolikheten 95% att du får rådet att köpa ett svenskt Hillebergtält, de är ju överlägset bäst.

Frågar du norrmannen så säger han Helsport, nya zeeländaren Mac Pac, schwiezaren Exped och tysken Vaude. Marknadsföringens makt är stor, och slår som vanligt alltid hårdast på hemmamarknaden. Tillgång till reservdelar, service och support kan naturligtvis även ha en inverkan. Förutom ovanstående fabrikat skulle jag även titta närmare på tält från: Fjällräven, Bergans och den förhållandevis nya svenska tillverkaren Arctic Alpine Designs. Detta gäller om jag söker ett tält som ska klara klimatet här uppe på Nordkalotten. Finns naturligtvis fler tillverkare, i synnerhet om man inte behöver ett ordentligt fjälltält.

Kan även nämna att det pågått en meningslös skandinavisk "kamp" bland olika märkesfanatiker ute på internet: HelSport mot Hilleberg. I denna batalj utmålas Helsport ibland i termer som Hillebergdödaren och uppstickare. Faktum är att Helsport har tillverkat tält i eoner och de första Hillebergtälten ska enligt vissa källor t.o.m. ha varit kopior av Helsporttält.

Vilket tält ska jag köpa?

Allt hänger på dina funktionskrav och det är egenskaperna hos den enskilda tältmodellen som är intressant, inte vilket fabrikat. Utöver detta finns även individuella aspekter som utsikt, ljus, färg m.m. Trivselfaktorn är inte att förakta om man ska bo mycket i tältet.

Några tältmodeller som faller mig i smaken och verkar intressanta:

Exped Auriga
Ett tvåmans kupoltält med dubbla absider och två ingångar. Snabbrest samt gott om plats och takhöjd invändigt. Skulle jag bara få välja ett tält och för MC-bruk är denna en riktigt stark kandidat.

Hilleberg Unna
Läs mitt omdöme om Hilleberg Unna

Helsport Ringstind
En eller tvåmans tunneltält som ser mycket vettigt och trivsamt ut. Mycket lätt och liten packvolym. Velade länge mellan denna och Hilleberg Unna. Blev Unna för att jag ville ha ett självstagande tält och hittade ett till rimligt och nedsatt pris.

Helsport Rondane 3
Läs mitt omdöme om Helsport Rondane 3

Arctic Alpine Design: WBT 2, WBT 3
Svenskt tältfabrikat med två tunneltält som på pappret ser mycket intressanta ut? Betydligt billigare i inköp än t.ex Hilleberg, som nästan verkar ha varit "modeller" för dessa. Kanske riktigt prisvärda? Tillverkas och säljs av: www.northstar.se

HelSport Lavvulight
Enstångskåta av lättviktsmodell för 4 personer. Är lite nyfiken på detta, och denna typ av tält. Vindtåligheten är mitt spontana frågetecken?

Vango

Tält från den skotska tillverkaren Vango går nu, 2018, att få tag på i Sverige. Ser riktigt intressanta ut på pappret och har framför allt en mycket human prislapp. Tycks vara tämligen populära bland engelska motorcyklister, t.ex. modellerna Banshee.

 

 


© Ola Rova, 2016
kung_diamant@hotmail.com